Florbalová škola Bohemians
Florbalová škola Bohemians
Aneta Toulová: „Už teď se těším na návrat na hřiště“

Možná si bystré oko diváka všimlo, že ze hřiště zmizel dres s číslem 16, ale v mikině Aneta Toulová stojí u střídačky. Této stále usměvavé obránkyni vešel do cesty silný neflorbalový soupeř. Anet byla diagnostikována rakovina a o jejím neflorbalovém boji se rozpovídala v rozhovoru pro náš web.

Jak ses o své diagnóze dozvěděla?

Během běžné preventivní prohlídky se na ultrazvuku ukázalo něco, co v břiše rozhodně nemá co dělat. Následovaly krevní testy, prvních 14 dní strachu, aby to nebyla rakovina. Tyto testy vyšly negativně, bohužel jen kvůli tomu, že tento typ nádoru se do krve nepropaguje. V prosinci jsem podstoupila operaci, při které lékaři zjistili, že nádor úplně zničil jeden vaječník a po vyndání byl celý útvar odeslán na histologické vyšetření. Bohužel nebo spíše bohudík právě toto vyšetření zhoubnost nádoru odhalilo.

Byl to šok, když ti nemoc oznámili v pouhých 24 letech?

Šok to určitě byl. Obzvláště po negativních krevních testech, kdy už jsem si říkala, že vše bude v pořádku. Po sdělení diagnózy následovalo několik probrečených večerů. Potom jsem si ale uvědomila, jak důležité je zůstat silná a s nemocí se poprat.

Jaké byly tvé první pocity?

První pocit je již výše zmíněný šok. Člověk si začne říkat, jak je to vůbec možné a proč zrovna já. U mé další myšlenky směřovaly samozřejmě na nadcházející chemoterapie ale také na případnou ztrátu vlasů a v důsledku snížené imunity i vyčlenění ze společenského života.

Musíš podstoupit chemoterapii, může se stát, že přijdeš o vlasy? Dá se na takovou situaci připravit?

Ano, může se to stát. Vnitřně se snažím to spíš odlehčit a neřešit to. Všichni ale určitě známe přísloví, že to, co máš, zjistíš až když o to přijdeš, tudíž je těžké teď říct, jak se budu cítit.

Vlasy jsou koruna ženy a samotný A tým žen už druhým rokem pomáhal vybírat nemocným slečnám na nové vlasy. Plánuješ si pořídit paruku?

Zatím to v plánu nemám. Uvidíme, co přijde, ale zároveň nevylučuji, že po možnosti mít paruku sáhnu.

Na jak dlouho tě nemoc vyřadí ze sezóny?

S probíhající sezónou jsem se bohužel musela rozloučit. Z plánovaných přibližně tří týdnů jako rekonvalescenci po operaci, se po diagnostikování zhoubného nádoru aktuálně pohybujeme s lékaři kolem půl roku bez florbalu a práce. Doufám však, že se tato doba nějak zásadně neprodlouží a já se budu moci vrátit o to silnější a připravenější do sezóny nadcházející.

Sama pracuješ jako zdravotní sestra v nemocnici a už když jsi týmu tuto zprávu o své nemoci sdělovala, apelovala jsi na prevenci. Jaká tedy je prevence tohoto onemocnění?

Jedinou prevencí této nemoci celkově, jak u mužů, tak u žen jsou pouze pravidelné preventivní prohlídky u lékaře. Jen tak je možné včas případné onemocnění odhalit a začít ihned řešit.

Je něco, co by si chtěla vzkázat čtenářům?

Čtenářům, fanouškům, spoluhráčům a všem, kteří na tento článek narazí bych ráda vzkázala ať se nebojí k lékařům chodit a hlídat si tímto způsobem své zdraví. Já osobně jsem měla takové štěstí v neštěstí, a to právě včasné zachycení nádoru, operace a v nejbližší době další léčba. Právě včasné zjištění nemoci Vám dá tu největší naději. Závěrem bych ráda poděkovala svým nejbližším a samozřejmě mým spoluhráčkám včetně trenérů za podporu, které se mi od začátku dostává. Už nyní se těším na návrat na hřiště.

Klub FbŠ Bohemians Anet podporuje a věří v brzké uzdravení a v co nejrychlejší návrat zpět na palubovky.

Aňousi bojuj!

Dále čtěte

Hnízdo pro klokany